HU RO EN
Medveles a Hargitán!

Medveles a Hargitán!

Részvételi díj: 20 EURO/fő 
(Megszervezhető: minimum 2 fő számára!) 

A medve az erdőben elhelyezett etetőhöz szürkületben érkezik. A leshez legalább 2-2,5 órával a szürkület beállta előtt szükséges odaérnünk. Mint minden vadállat a medve is óvatos, ezért a sikeres medveles érdekében, kerüljük a hangos beszédet, valamint a bármiféle zajkeltést. Az intenzív parfümök illata is zavaró körülmény lehet. A fényképezőgép vakujával az érkező medvét végképp elriaszthatjuk. 

Barna medve (Ursus arctos)
A barna medve 1-1.25 m marmagasság mellett 2-2.2 m testhosszúságot érhet el. Súlya 150-250 kg között váltakozik, de az erős és kövér medve, akár 350 kg-ot is nyom. 
A barna medve mindenevő; megeszik gyakorlatilag mindent, legyen az fű, gomba, gyökér, erdei gyümölcs, éppen rovar, kisemlős vagy szarvas méretű zsákmány. Nyáron elsősorban növényeket, terméseket és hagymákat fogyaszt. A táplálék után kutatva előszeretettel ássa ki az üreglakó állatokat. (például az egereket) Étrendjében kiemelt helyen szerepelnek a különböző rovarok lárvái. A mézet pedig közmondásosan kedveli. Ezek a protein- és zsírforrások különösen ősszel, a téli nyugalmi időszaka előtt fontosak, amikor tartalékokat halmoz fel a kemény hónapokra. A dögöt sem veti meg. A barna medvék csak ritkán vadásznak, és főként növényeket (terméseket, fűféléket) esznek. 
A barna medve bármelyik napszakban lehet aktív, de rendszerint reggel és este táplálkozik, a nap többi részét pedig fedezékében tölti. Ehhez többnyire egy mélyedést ás magának, és belefekszik. Több száz kilométereket is bekóborol egy év alatt, mindig az adott évszakban legtöbb táplálékot kínáló területeket keresve.
A barna medvékre nem jellemző a territoriális viselkedés az egyedek útvonalai gyakran átfedik egymást. Alapvetően magányos állatok, de a bő táplálékforrásoknál (pl. gazdagabb áfonyásokban) többen is összegyűlhetnek. Ilyenkor több korosztályból álló családi csoportok alakulnak ki, és ezekben viszont már megfigyelhetőek az egyedi erőn alapuló dominancia viszonyok. A legerősebb hímek a legmagasabb rangúak, bár a bocsaikat védő nőstények a legagresszívebbek.
A téli nyugalmi időszak a tél elején kezdődik, és a helyi viszonyoknak megfelelő ideig tart (a melegebb vidékeken el is maradhat). A nyugalomra vonuló medve (leginkább nagy kövek, vagy óriásfák gyökerei közé) odút ás, majd száraz növényekből bealmol magának. Nem ritkán több, egymást követő évben ugyanazt az odút használja. A nyugalmi időszakban nem hibernálódik, és gyakran felébred, ezért ez nem is igazi téli álom, mint egyes rágcsálóknál, hüllőknél és kétéltűeknél. Télen testsúlyuk jelentősen (akár a negyedével is) csökken, ezért tavasszal igyekeznek mielőbb regenerálódni.
A nőstény medvék a 10–30 napig tartó ösztruszban több hímmel is párosodhatnak. A hímek megküzdenek egymással a párosodás jogáért, és a nyertes 1–3 hétig igyekszik is védeni a megszerzett nőstényt.
Leginkább május és június között párzanak, viszont a megtermékenyített petesejt beágyazódása rendszerint 5 hónapot, vagyis a téli nyugalmi időszak kezdetéig késik; a vemhesség ezután 6–8 hetes, vagyis a gyámoltalan, csupasz és vak kölykök (rendszerint 2-3) télen születnek meg. A kezdetben mindössze 340–680 grammos bocsok gyorsan fejlődnek: 3 hónapos korukra már 15 kg-osak, és a 6. hónapban elérik a 25 kg-ot. 18–30 hónapos korukig szopnak, de 5 hónapos koruk után már nem csak anyatejen élnek. A fiatalok legalább a második tavaszig anyjukkal maradnak, de a legtöbbször 3–4 évig együtt élnek. A hím medvék nem vesznek részt az utódok gondozásában, sőt, kifejezetten veszélyeztetik azokat. Nem csoda, hogy az anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is). A nőstény csak akkor lesz újra fogamzóképes, ha a kölykei elhagyják vagy idő előtt elpusztulnak; ez magyarázza a hímek gyilkos szándékait.
A fiatalok 4–6 évesen válnak ivaréretté, de 10–11 éves korukig még nőnek. A természetben körülbelül 25 évet élnek, állatkertben azonban az 50 éves kort is elérhetik.

Megjegyzés: Egy azon napra megszervezve, a fentebb bemutatott program kiválóan passzol a következő oldalakon található programlehetőségek valamelyikével:

Ivó Vadaspark!

Ivói Izlandi lovak lovarda!

Szekértúra a Hargitán, és esztena látogatás!

Lovas szánozás a Hargitán!

Tartalmas napot kívánok! Tisztelettel,

Nagy Árpád

Medveles a Hargitán!
Medveles a Hargitán!
Kulcsszavak:   

medveles a hargitán, vadászat, vadászás, természet, hargita, programok, programlehetõségek, medve, farkas, hiúz, szarvas, õz, vaddisznó, fajdkakas, medve les, programok