HU RO EN

Határátkelés:

Határátkeléskor elégséges egy érvényes (új típusú) személyi kártyát felmutatni. Azon gyerekek számára, akik még nem rendelkeznek személyivel az útlevél használata szükségszerű! Hogy elkerüljék a határról történő visszafordítást, kérjük kedves Vendégeinket, hogy ideutazásuk előtt ellenőrizzék az irataik érvényességét!

Közlekedés:

Határátkelés után kb. 6-7 órás utazásra, kell számítani. (Érkezéskor, plusz egy órát "veszítünk" az által, hogy Romániában a magyarországi 00 óra, 01 órának felel meg!) 
Romániában települések határain belül 50 km/órával, településen kívül 90 km/órával lehet közlekedni. Büntetés nélkül maximum 10 km/órával túllépjük a megengedett sebességhatárt. A határtól Székelyudvarhelyig, (Többnyire falvakban!) legalább 3-4 alkalommal mérnek a rendőrök. A büntetés kifizetése viszonylag bonyolult. (Nincsen helyszíni bírság, ezért a büntetés összegét, valamely polgármesteri hivatalnál lehet befizetni, majd a befizetést bizonyító nyugtát postázni kell a büntetést kibocsátó rendőrség címére!)

Üzemanyag:

1 liter benzin kb. = 1,5 Eurónak megfelelő lej. A Rompetrol, OMW, Mol, Lukoil, vagy Petrom kutakat ajánlom figyelmükbe! (A "Nevenincs" benzinkutaknál, nem célszerű tankolni!)

Útviszonyok:

Románia szerte a főútvonalak rendben vannak! Székelyföldön is, korábban soha nem tapasztalt, nagyon jó körülmények között lehet utazni!

Külön fel szeretném hívni szíves figyelmüket, hogy a Fenyéd (Bradesti) - Tekerőpatak (Valea Stramba), Zetelakán (Zetea) áthaladó, 138-as megyei útszakasz új aszfaltréteget kapott. Amennyiben a Gyilkos-tó - Békási-szoros természeti csodákat szeretnék meglátogatni, érdemes ezt a legrövidebb útvonalat választani!

Azon Vendégeim, akik nem rendelkeznek gépjárművel, a Budapestről naponta induló autóbusszal juthatnak el Székelyudvarhelyre. (A Csavargó Trans, Skorpió Trans és Trans Tour autóbuszait ajánlom!) Innen már, szívesen megoldom a kiutazásukat a szálláshelyre.

Útadó:

A romániai utakat igénybe vevő gépjárművekre útmatricát szükséges vásárolni. Az útmatricákat a határ mentén található benzinkutaknál, vagy a postahivatalokban tudják megvásárolni. A megvásárolt útadó érvényes a Kolozsvárt elkerülő autópálya szakaszra is.

Személygépkocsi:

1 napos útmatrica: -
7 napos útmatrica: 3 Euró
30 napos útmatrica: 7 Euró
1 éves útmatrica: 28 Euró

Kisbusz (9 fő fölött) és haszongépjármű (3,5 és 7,5 tonna között)

1 napos útmatrica: 4 Euró
7 napos útmatrica: 20 Euró
30 napos útmatrica: 52 Euró
1 éves útmatrica: 320 Euró

Fizetőeszközök:

A Forintot és az Eurót szinte mindenütt elfogadják fizetőeszköznek, csak nem célszerű azzal fizetni, mert nem váltják jól. Szerencsés lenne, már a vámban annyi Eurót beváltani, amennyi az útra elégséges. Az esetleges nagyobb összeget érdemes Székelyudvarhelyen beváltani, mert itt többet adnak a Forintért is, meg az Euróért is. Csak hivatalos helyen váltsanak. Sok helyütt vannak bankkártya automaták is, amelyek elősegítik a gyors pénzfelvételt. (Master Card, Visa Card és Euro Card).

Ellátás:

Nem érdemes sok élelmiszert felpakolni, mert Székelyudvarhelyen mindent meg lehet vásárolni. A különböző termékek árai a magyarországi árakhoz hasonlóak! A CBA (SZUPER ABC, MERKUR) KAUFLAND üzleteket ajánlom. A szálláshelyek közelében is vannak falusi kis boltok, ahol az alapélelmiszereket meg lehet vásárolni. (Ezekben az üzletekben ne vásároljunk húsfélét, vagy felvágottat!)

Székelyudvarhelyen keddenként piacnap van, amikor a környező településekről a falusi emberek tömegesen hozzák be az áruikat. (zöldség, gyümölcs, tejtermék)

Minden hónap utolsó szombatján a székelyudvarhelyi városközpontban szervezik a hagyományos termékek vásárát, ahol megkóstolhatják a helyi finomságokat, és vásárolhatnak a kézművesek portékáiból.

Éttermek:

Zeteváralján megnyílt az „Árpád Háza" csárda, ahol egy igen kellemes környezetben tudnak (akár naponta is) étkezni. Amennyiben jelzik, hogy a segítségünkkel vannak elszállásolva, 5% árkedvezményt biztosítanak.

További székelyudvarhelyi éttermek, amelyeket érdemes kipróbálni: Gondűző, Gizi Csárda, Septimia, Jungle. 
Ha szórakozni szeretnének, akkor érdemes a Jungle Pub -ot kipróbálni.

Telefon:

A mobiltelefonok rendelkeznek térerővel. Romániába érve, a szerződéses alapon működő készülékekről ugyanúgy kell tárcsázni, mintha Magyarországon tartózkodnának. A feltöltő kártyás telefonok romániai működéséről, a magyarországi telefonos szolgáltatók tudnak felvilágosítást adni.

Időjárás:

A helyi időjárást, a magyarországi időjárást is meghatározó fronthatások befolyásolják. Tehát, ha a meteorológusok odahaza tartósan jó időt jósolnak, akkor Székelyföldön is hasonlókra kell számítani. Természetesen, a hegyek közelsége (650-850 tengerszint feletti magasság) miatt 3-5 fokkal hűvösebb van.

Jó utazást kívánok!

Tisztelettel: Nagy Árpád

Kulcsszavak:   

hasznos tanácsok, határátkelés, közlekedés, üzemanyag, útviszonyok, útadó, fizetőeszközök, ellátás, éttermek, mobil térerő , információk, telefonos segítség nyújtás, erdélyi link