Sítúrák a Hargitán

Sítúrák
fagyott természet, sítúra
túra, téli program
szervezett program, programajánlat
csoportos program, aktív kikapcsolódás
aktív pihenés, testmozgás
téli táj, havas út
hó, havazás
Erdély, fenséges táj
Hargita, sízés
csoportos sízés, síszezon
sífelszerelés, túra
piknik, románia
erdély, vízesés
síléc, erdélyi turizmus
sízés, szánkózás
napfelkelte, hargita
fagyott fenyves, havas táj
programajanlat, programajánlat
Rákosi csúcs, sípálya
fáklyás síelés, esti síelés
Sítúrák
fagyott természet, sítúra
túra, téli program
szervezett program, programajánlat
csoportos program, aktív kikapcsolódás
aktív pihenés, testmozgás
téli táj, havas út
hó, havazás
Erdély, fenséges táj
Hargita, sízés
csoportos sízés, síszezon
sífelszerelés, túra
piknik, románia
erdély, vízesés
síléc, erdélyi turizmus
sízés, szánkózás
napfelkelte, hargita
fagyott fenyves, havas táj
programajanlat, programajánlat
Rákosi csúcs, sípálya
fáklyás síelés, esti síelés

Sítúrák a Hargitán idegenvezetővel!

Szakadj ki a zsúfolt sípályákról és fedezd fel velünk a jégbe fagyott vízeséseket, napsütötte hegycsúcsokat, miközben a fenyőerdők illatát szippantod magadba. Érintetlen havas tájakon sétálunk madárcsicsergést hallgatva és az utunkat keresztező medvék, szarvasok, vaddisznók nyomait olvassuk.

Akár csak egy pár órás kikapcsolódásra vágysz, akár napokig szeretnéd velünk róni a vadont, túráink közül találsz magadnak valót. Minden felszerelést mi biztosítunk számodra, neked csak a réteges öltözetről kell gondoskodnod, hogy a mászás és a lesiklás is kényelmes legyen.

Létszám: 2-10 fő

Túraútvonalaink:

Fagyott vízesés (bevezetés a túrasízésbe):

A fagyott vízeséshez vezető túránk bevezető túra kezdő sítúrázók számára, ahol akkor is kipróbálhatod magadat ha még soha nem síeltél. Az útvonal kevés szintkülönbséggel vezet el a különleges hangulatú Szökő vízeséshez.

A Szökő Láp (Rákosi Sáté) Székelyföld egyik legszebb és legjobb állapotban fennmaradt lápja. A Madarasi Hargita csúcsának (1800 m) északkeleti lejtőjén terül el, a Szökő Patak forrásvidékén, egy lucfenyvesekkel övezett, elláposodott tisztás formájában. Körülbelül 25-30 hektárnyi területet foglal el, 1700-1600 m magasságban. A vulkáni kitörések idején a hegyoldalban létrejött kisebb lejtésű plató a csúcs alatti száz-százötven méternyi területnek lépcsőzetes külsőt kölcsönöz. Az innen kibuggyanó forrásvizek lassú lefolyásúak és a talajt alaposan átitatják, létrehozva egy különös, lápos-tőzeges élőhelyet. Néhol időszakos patakokat találunk, amelyek a forráslápokban eltűnnek. A tisztáson helyenként törpe lucfenyőkkel tűzdelt dagadólápok emelkednek ki. Ahol a hegyoldal erősen lejteni kezd, a víz újra előbukkan és létrejön a bájos vízeséséről jól ismert Szökő Patak. Az itt található dagadólápok és forráslápok az emberi beavatkozásokra roppant érzékeny élőhelyek, ezért természetvédelmi értékük kiemelkedő. Bennük szép számban tenyésznek jégkorszaki maradványfajok, amelyek túlélését a Hargita hegység hűvös klímája segítette elő. Nagyrészük a ritka és sérülékeny fajok "vörös listáján" szerepel.

Túra időtartama: 3-4 óra
Kiindulópont: Madarasi Hargita
Távolság: 4,5 km
Szintkülönbség: 170 m
Nehézségi szint: Kezdő

Hargita Klasszik:

A Hargita Klasszik a Madarasi Hargita leglátogatottabb pontjait bemutató útvonalunk, mely a Madarasi Hargita csúcsára illetve a Szökő Vízeséshez vezérel el.

A túra egyik fő úti célja a Hargita hegyvonulatának legmagasabb pontja, a Madarasi Hargita csúcsa. A többszörösen megénekelt, székelyek "Szent hegyének" titulált csúcsról gyönyörű kilátás nyílik a környező havasokra. Szép tiszta időben a Déli Kárpátok szinte teljes vonulata látható.
A Madarasi Hargita déli oldalából kibuggyanó forrásvizek lassú lefolyásúak és a talajt alaposan átitatva létrehoznak egy különleges lápos-tőzeges élőhelyet. Bennük szép számmal élnek jégkorszaki maradványfajok, melyek túlélését a Hargita hegység hűvös klímája segítette elő. Nagy részük a védett növényfajok "vörös listáján" szerepel. Ahol a hegyoldal nagyobb mértékben lejt, a víz újra előbukkan és létrejön a vízeséséről ismert Szökő patak.

Túra időtartama: 1 nap
Kiindulópont: Madarasi Hargita
Távolság: 8 km
Szintkülönbség: 370 m
Nehézségi szint: Közepes

Rejtett Rákosi:

A Rákosi csúcs a Hargita-hegység egyik legszebb és mégis alig járt csúcsa. Ennek oka az, hogy félreesik a jelzett turistautaktól, sőt gyalogösvény sem vezet fel a sziklás tetőre.

A Madarasi Hargitáról a Hargitafürdő irányába indulunk. Végigmegyünk a Sáté nevezetű havasi lápréten, mely Székelyföld egyik legszebb és legjobb állapotban fennmaradt tőzeglápja. Enyhe emelkedő után érintetlen fenyőerdőbe érünk. Úttalan utakon, sűrű fenyőerdőben kapaszkodunk felfelé, míg egy meredek sziklafalhoz érünk. Szép időben az ennek tetejéről elénk táruló remek kilátás kárpótol minden fáradságért.

Túra időtartama: 1 nap
Kiindulópont: Madarasi Hargita
Távolság: 10 km
Szintkülönbség: 350 m
Nehézségi szint: Haladó


Irányár: 40 Euro/fő/túra

Az ár tartalmazza:
- felszerelés (túrasíléc, bakancs, bot, fókabőr)
- túravezetés
Az ár nem tartalmazza:
- évszaknak megfelelő öltözet (sapka, sál, kesztyű, szemüveg)
- ellátmány egy napra (szendvicsek, rágcsálnivaló, ivóvíz)

Túráinkat kérésre személyre, csoportra szabjuk. Szállítást a túra kiindulópontjához a távolság függvényében vállalunk. Részletekért a következő elérhetőségeken tájékozódhatnak:

WEB: http://hargitaoutdoor.com/
FACEBOOK: https://www.facebook.com/HargitaOutdoor/
TEL: 004-0742 392866 - Bíró Eszter, 004-0742 811107 - Bíró Előd
EMAIL: info@hargitaoutdoor.com


<< Vissza
Kulcsszavak:

Sítúrák, természet fotók, képgaléria, Madarasi Hargita, programajánlat, Szökő Láp, Hargita Klasszik, Hargita hegyésg, székelyföldi turizmus, Erdély hegyei, Románia, Székelyföld

cookieA sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.